Kompjuterske veštine kao osnova obrazovanja u digitalnom svetu

Microsoft Srbija, Univerzitet Metropolitan i studentska organizacija „Met Lab“ u kampanji „Sat programiranja“

 

Microsoft je u Srbiji organizovao akciju „Sat programiranja“ kao podršku globalnoj inicijativi Hour of Code neprofitne organizacije Code.org, koja se već treću godinu sprovodi širom sveta u cilju širenja globalnog pristupa kompjuterskom obrazovanju. Hour of Code kampanja održala se u okviru nedelje kompjuterskog obrazovanja koja se obeležava širom sveta od 7. do 13. decembra, a Srbija je jedna od 50 zemalja koja se uključila u kampanju.

 

 

Ovogodišnji Hour of Code, Microsoft je organizovao u saradnji sa Univerzitetom Metropolitan i studentskom organizacijom „Met Lab“. Akcija je završena organizacijom Open Lab Day na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i Nišu, gde su srednjoškolci učestvovali u radionicama koje imaju za cilj da im približe programiranje i osnaže ih da se aktivnije uključe, kako u korišćenje informacionih tehnologija, tako i njihovo kreiranje.

 

Završnim časovima prethodila je serija interaktivnih radionica tokom nedelje kompjuterskog obrazovanja u srednjim školama u Beogradu, Pančevu, Smederevu, Kraljevu, Leskovcu, Boru, Pirotu, Požarevcu i Vršcu, gde su učenicima osnove programiranja približili studenti Fakulteta Informacionih Tehnologija Univerziteta Metropolitan.

 

 

„Mi u Microsoftu verujemo da svaki mlad čovek treba da dobije mogućnost kompjuterskog obrazovanja koje mu daje kapacitet da kreira koristeći tehnologije. Informacione tehnologije su važan deo obrazovanja koji pomaže deci da razviju veštine rešavanja problema i kompjuterskog razmišljanja koje su od suštinskog značaja u digitalnom svetu u kojem živimo“, rekao je Siniša Perović, tehnički evanđelista iz Microsofta Srbija.

 

Za potrebe ovogodišnje kampanje „Sat programiranja“ Microsoft je osmislio „Minecraft“ tutorijal koji učenike i nastavnike vodi kroz osnove kodiranja u zabavnom i dobro poznatom okruženju popularne Minecraft igrice. Tutorijal ohrabruje igrače da igrajući istražuju 2-D Minecraft svet spajajući blokove i generišući tako kompjuterski kod. Igrači su stavljeni pred 14 izazova tokom kojih istražuju koncepte kodiranja koje prethodno nauče tokom tutorijala.

 

Ovako osmišljen pristup učenju na najbolji način demistifikuje osnove kompjuterske nauke, pružajući priliku svima da na jednostavan i zabavan način nauče da programiraju. Tutorijal su kreirali dizajneri popularne igrice zajedno sa organizacijom Code.org sa ciljem da osnaže učenike širom sveta da istraže igricu koju vole i inspirišu ih da utiču na svet kreiranjem sopstvenih tehnologija ili aplikacija. 

 

 

Putem sopstvene globalne inicijative Youth Spark, Microsoft nastoji da obezbedi mladima pristup informatičkom obrazovanju kroz jedinstvene programe i partnerstva sa vladama,

 

kompanijama i neprofitnim organizacijama kao što je Code.org. Deo ovih programa uspešno se sprovodi i u Srbiji.

 

Više informacija o globalnoj inicijativi „Hour of Code“ možete pronaći na sajtu https://code.org/mc