Novi Windows na računaru i Lumia 640 telefonu

"Imam tu priliku da odavno mogu da testiram verzije Windows operativnog sistema za telefone još pre nego što se pojave. Tako sam imao priliku da testiram Windows 8.1 OS mnogo pre nego što je zvanično izašao na tržište. Kako se rađao koji OS, bio sam sa njim. Nije u pitanju nikakvo testiranje preko veze ili mi je plaćeno. Svako ko ima Windows telefon, može preuzeti Microsoft aplikaciju koja se zove Windows Insider, prijaviti se vrlo jednostavno i dobiće mogućnost da pre svih zaviri u novi OS i da, što je najvažnije, učestvuje nekako preko aplikacije Windows Feedback u stvaranju. Dakle, jednostavno je.
 
Kao što vidite na slici iznad, trenutno, od avgusta ustvari, testiram novi OS - Windows Phone 10. Telefon je Misrosoft Lumia 640 XL LTE. Ono što mogu da vam kažem, bićete prijatno iznenađeni. Vrlo. Mala napomena: ukoliko vam je vaš Windows telefon primaran, nemojte ovo isprobavati. Iz prostog razloga što se svakodnevno ažuriraju aplikacije koje su srce ovog OS - a. Tako da vrlo lako može da vam se desi da nešto u jednom trenutku ne radi kako bi trebalo. Nema potrebe da za to krivite programere iz Microsofta koji, verujte mi na reč, vrlo vredno i brzo rešavaju probleme. Druga stvar, često se i sam OS apdejtuje. Tom prilikom, ne možete koristiti uređaj.


 
Ostale aplikacije koje su pisane za Windows 8.1 uglavnom rade skroz ok. Ali će morati u jednom trenutku programeri tih aplikacija da ih jednostavno prilagode novom OS - u. Doživećete jedno skroz novo iskustvo. Počev od personilizacije pa do svega ostalog. Ko već koristi Windos telefone, znaju da je Microsoft posebnu pažnju usmerio ka fluidnosti, bezbednosti i besprekornom radu samog aparata.
 
Ono što bih stvarno morao da pohvalim kod truda Microsoft - a, to je aplikacija Windows Feedback... Ukoliko želite samo da se igrate sa ovom novom igračkom - nemojte. Ovog puta je Microsoft većim delom pristao da sluša savete svojih Insider - a. Sam sam poslao dosta fidbekova. Ne odgovaraju. To im nije ni posao. Posao im je da jednostavno poslušaju i iskustvo krajnjih korisnika. Na par mojih fidbekova su koliko vidim primenili moje zamerke oko neke aplikacije. Čitaju znači. Lično mislim da im je ovo veliki plus. Neka njihov tim programera koji je zaslužan za izradu ovog OS - a rade svoj posao, ali da gledaju i na sugestije i primedbe korisnika, vidim da rade i to. Zbog toga mislim da će ovo biti jako dobar OS za telefone. Toliko od mene. Naravno, tačan datum izlaska zvanične verzije niko ne zna. Misle da će biti do kraja godine. Verujte mi, vredi čekanje... Do tada ću nastaviti da testiram ovaj OS. Ono što me čini srećnim je to što znam da učestvujem na neki način rađanju nečeg novog. Da ćete doživeti lepo iznenađenje kada izađe finalna verzija, verujte mi da hoćete."
 
Dragan Subašić