Ugledni nastavnik unosi inovacije u nastavu

Microsoft je partner u učenju sa 11.211 nastavnika u Srbiji

Ugledni nastavnik unosi inovacije u nastavu

 

Beograd, 04.avgust, 2014. – Tokom školske 2013/2014. godine, Microsoft je u Srbiji u okviru „Partneri u učenju“ (Partners in Learning) programa, na konkursu za najbolje nastavničke radove organizovao program stručnog usavršavanja za 20 najuspešnijih nastavnika, a pod nazivom „Ugledni nastavnik“. Nastavnici su u okviru programa dobili obuku o planiranju i evaluiranju nastavnih aktivnosti, koje se izvode uz podršku mobilnih IKT uređaja. Pomenute aktivnosti izveli su na Asus T100 tabletu sa Windows 8 operativnim sistemom i uz korišćenje usluge Office 365, a zatim su osmislili i sproveli projekat primene IKT-a u nastavi, samostalno ili u saradnji sa nekim od kolega iz programa „Ugledni nastavnik“.

 

"Dostupnost mobilnih uređaja, široka rasprostranjenih među učenicima, menja njihov način života, i način na koji neformalno uče. Internet i moderne tehnologije daju nastavnicima beskonačne mogućnosti za prikupljanje informacija sa kojima rade." rekla je Katarina Milanović, menadžer Microsoft programa Partneri u učenju, tokom dvodnevne radionice za nastavnike održane u toj kompaniji. Rezultat su inovacije u nastavi, u kojima su uživali i nastavnici i učenici: tabletom snimljeni ogledi iz fizike ili pozorišna predstava, projektna nastava izvedena uz pomoć računara, časovi koje nastavnik osmišljava ili izvodi u formi „izokrenute učionice“ gde učenici za domaći zadatak imaju da pogledaju na računaru predavanje nastavnika koje je nastavnik snimio tabletom, a onda na času raspravljaju o gradivu i bave se uvežbavanjem i stvaralačkim radom vezanim za temu predavanja i dr. Reakcije nastavnika koji su dobili prilike da koriste tablet svakodnevno su odlične, nastavnica Marijana Ilić kaže: „Tablet je zgodan jer staje u torbu, pa u prevozu do posla moze da se napravi ili da se pregleda neki kontrolni, a ako ima i wifi u prevozu može i elektronska pošta da se proveri, domaći zadatak da se pregleda…“.

 

Zahvaljujući projektu „Ugledni nastavnik“, kao i online seminarima, nastavnice iz cele Srbije zakoračile su u uzbudljiv svet elektronskog učenja koji im je omogućio da ispolje svoju kreativnost, ali i da se međusobno povežu u cilju razmene vrednih iskustava iz oblasti obrazovanja. One su Nada Stojičević iz ETŠ „Nikola Tesla“ iz Pančeva; Katarina Aleksić, OŠ „Branislav Nušić“ Beograd; Maja Anđelković Šeguljev, OŠ „Jelena Ćetković“ Beograd; Marijana Ilić - XIII Beogradska gimnazija;  Slavica Gomilanović, OŠ “Đura Jakšić” iz Oreškovica kod Petrovca na Mlavi; Darina Polјak, OŠ „Mlada pokolenja“  u Kovačici; Nataša Miljanović Kovačević, OŠ „Sremski front” Šid; Marica Trajković Antić, OŠ „Desanka Maksimović“ iz Niša; Bilјana Veselinović, Osnovna škola za obrazovanje i vaspitanje dece i omladine sa smetnjama u razvoju „Smeh i suza“ Aleksinac; Katarina Veljković, Politehnička škola iz Kragujevca; Jugoslava Lulić, Tehnička škola „9.maj“ Bačka Palanka; Svetlana Radlovački, Školski centar „Nikola Tesla“ u Vršcu; Aleksandra Sekulić, Ekonomsko-trgovinska škola u Kuli; Snežana Klepić, Srednja tehnička škola, Sombor; Vera Isailović, OŠ „Stevan Colović“ u Arilјu; Slađana Trajković, Tehnička škola ,,15.maj“ u Prokuplju; kao i Gordana Janevska iz OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” u Knjaževcu.

 

„Partner u učenju” je program kompanije Microsoft, za podršku primene informacionih tehnologija, a koji se sprovodi u u obrazovnom sistemu 119 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija. U našoj zemlji, već čitavu deceniju, pod okriljem ovog projekta, Microsoft pruža podršku razvoju zajednice znanja, stvaranju naprednog okruženja za rad u školama, promoviše digitalnu pismenost kao deo obrazovnog programa, razvoj radne snage osposobljene za rad sa informacionim tehnologijama, kao i pomoć pri premošćavanju digitalnog jaza u cilju razvijanja digitalne pismenosti u školama. Od samog početka, kompanija Microsoft je u ovaj program uložila više od 750 miliona američkih dolara na svetskom nivou. U Srbiji se program „Partners in Learning“ do sada sprovodio u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru kog su obuhvaćene osnovne i srednje škole u zemlji, u kojima uči više od 870.000 učenika.

 

U prilogu je izveštaj sa #UgledniNastavnik :